Turqia planifikon që deri në fund të vitit të formojë agjenci kozmike

Shpërndaje

Siç përcaktohet në planin e veprimit 100-ditor të Turqisë, një agjenci turke hapësinore do të themelohet këtë vit, tha të martën ministri i industrisë dhe teknologjisë së vendit, transmeton albazone.info

“Puna për të formuar agjencinë turke të hapësirës do të përfundojë sa më shpejt që të jetë e mundur,” tha Mustafa Varank në një deklaratë.

Ai tha se agjencia do të krijojë një sistem që siguron koordinimin në sektorin e hapësirës ajrore duke mbrojtur interesat kombëtare të Turqisë.

“Objektivat prioritare të agjencisë janë të drejtojnë dhe koordinojnë sektorin turk hapësinor dhe të menaxhojnë marrëdhëniet ndërkombëtare [në lidhje me hapësirën] përmes një tavoline të vetme,” tha Varank.

Agjencia e re do të hapë rrugën për krijimin e një industrie indigjene konkurruese, tha ai.

“Ne jemi duke formuar agjencinë turke të hapësirës për të forcuar industrinë tonë të hapësirës ajrore, për të përmirësuar infrastrukturën shkencore dhe burimet njerëzore në fushën e teknologjisë hapësinore dhe për të rritur më tej kapacitetet dhe aftësitë tona”, shpjegoi ai.

Agjencia gjithashtu do të ndjekë bashkëpunimin shumëpalësh dhe dypalësh me homologët e saj ndërkombëtarë duke mbrojtur të drejtat e Turqisë në Kombet e Bashkuara, shtoi ai./albazone.info