Çfarë nëse nuk arrihet cenzusi i nevojshëm në zgjedhjet presidenciale?

Shpërndaje

Nëse nuk arrihet cenzusi i nevojshëm për zgjedhje të presidentit në zgjedhjet e ardhshme, ekzistojnë dy mundësi – shefi i shtetit të zgjidhet drejtpërdrejtë nga qytetarët pa shumicë të nevojshme në rrethin e dytë apo të zgjidhet në Kuvend.

Këtë e deklaroi sot ministrja e Drejtësisë, Renata Deskoska, e pyetur nëse po mendohet për ndryshim të Kushtetutës në pjesën e zgjedhjes së presidentit nëse nuk arrihet dalja e nevojshme në zgjedhje që duhet të mbahen më 21 prill dhe 5 maj.

“Ne kemi rekomandim nga Komisioni i Venecies se cenzusi që ekziston në Kushtetutë për zgjedhjen e presidentit është diçka që nuk është adekuate dhe duhet të hiqet. Ky është rekomandim që po zvarritet që nga zgjedhjet e kaluara, Ekspertët e huaj tashmë bënë vërejtje se ka diçka që është jotipike në vendet e tjera që ndonjëherë në ndonjë mënyrë mund të paraqesë rrezik që të mos mund të mbahen me sukses zgjedhjet presidenciale. Ndryshimi i Kushtetutës me qëllim që të lehtësohet procesi i zgjedhjes së presidentit është diçka që tashmë është rekomanduar edhe nga OSBE-ja, përkatësisht ODIHR-ja. Ka dy opsione, njëri është që presidenti të zgjidhet në zgjedhje të drejtpërdrejta pa shumicë të nevojshme të daljes në rrethin e dytë. Kjo do të thotë se kush fiton më shumë vota, fiton dhe këtu nuk keni mundësi të minoni zgjedhje përmes bojkotit. Opsioni i dytë është zgjedhja e presidentit në Kuvend. Ato janë dy opsione të ndryshme të cilat janë të mundshme dhe të cilat ekzistojnë në të drejtën komparative”, deklaroi Deskoska pas Konferencës së sotme evropiane për mediacion.

Sipas vendimit të tanishëm në Kushtetutë, në mënyrë që të zgjidhet presidenti në rreth të parë të zgjedhjeve, është e domosdoshme për të të votojnë shumica e të gjithë votuesve të regjistruar – 1.808.131, përkatësisht së paku 904.066 qytetarë me të drejtë vote.

Nëse në rrethin e parë nuk e merr shumicën e nevojshme, në rrethin e dytë shkojnë dy kandidatë që kanë fituar më së shumti vota në rreth të parë.

President do të zgjidhet kandidati i cili ka fituar shumicën e votave, nëse në vendvotime kanë dalë mbi 40 për qind të votuesve të regjistruar, përkatësisht 723.253 votues.

Nëse edhe në rreth të dytë asnjëri nga dy kandidatët nuk merr numër të nevojshëm të votave, e tërë procedura do të përsëritet./MIA