“Lagjja e Trimave”, mbrojtja kërkon anulimin e aktvendimit

Shpërndaje

Akuzat terr.orizëm dhe për organizim terr.orist, me të cilat u dën.uan me 746 vite burg 33 pjesëtarët e grupit të Kumanovës kundërshtohen nga mbrojtja. Avokatët e tyre kërkojnë anulimin e këtij vendimit të shkallës së parë. Sot, në Gjykatën e Apelit, vazhdoi shqyrtimi i ankesave të të dën.uarve nga “Lagja e Trimave”. Nga pala mbrojtëse e të dën.uarve, u tha se akuza për këto vepra penale ka qenë e gabuar që nga fillimi i këtij procesi gjyqësor. Avokati Elenko Millanov tha se Prokuroria publike është dashur ta ngrit akta.kuzën në bazë te fakteve, të cilat sipas tij në Gjykatën Penale nuk kanë qenë të mjaftueshme.

Dëshmi të qartë dhe precize se kush ka filluar i pari me intervenim nuk është theksuar gjatë procesit gjyqësorë. Përderisa bërja e rezistencës ndaj intervenimit policorë është krejtësisht tjetër vepër penale. Fakti i të vr.arëve nga radhët e policisë së shtetit në atë aksion është kualifikimi i duhur juridik Vr.asje sipas nenit 123, paragrafi 2, pika 5, ku janë të parashikuar dënimet e njëjta- deklaroi avokati Elenko Millanov.

Sipas palës mbrojtëse, termi terrorizëm në të drejtën ndërkombëtare përdoret kur ka su.lm ndaj civilëve, ndërsa në këtë rast avokati Naser Raufi thotë se ka pasur një përleshje të arm.atosur nga të dyja palët. Ai tha se policia ka hapur zjarr pa paralajmërim në Lagjen e Trimave, duke shprehur indinjatën që në shkallë të parë u pranuan të gjitha dëshmitë e propozuar nga Prokuroria, ndërsa nuk u morën parasysh asnjë nga faktet e palës mbrojtëse, të cilat mund ta anulonin aktakuzën.

Propozimet ishin për marrjen në pyetje të një numri të madh të dëshmitarëve, të cilët kanë njohuri për këtë ngjarje. Propozimi për dëshmitë materiale dhe ekspertizat të cilat mund ta anulonin akt.akuzën. Prokurorit publik iu lejua që në fund të procesit të prezantoj edhe CD si dëshmi materiale- tha avokati Naser Raufi.

Po të ishte kualifikimi i duhur i juridik i akt.akuzës, unë dhe avokatët e tjerë jemi të sigurte që ky proces nuk do të zgjaste kaq shumë. Pra, nëse do të kishte kualifikim tjetër edhe të aku.zuarit që nga seanca e parë do të kishin qëndrim më ndryshe- tha avokati Ibrahim Bajrami.

Aksioni policorë i 9 dhe 10 Majit të vitit 2015 në Kumanovë ka shkaktuar 18 viktima, dhe 30 të plagosur. Të vr.arë mbetën 8 policë dhe 10 pjesëtarë të grupit të arm.atosur. Nga vendimi i shkallës së parë, 33 pjesëtarët e grupit të Kumanovës u dën.uan me 746 vite burg. 7 me bu.rg të përjetshëm, 13 persona u dën.uan me 40 vjet bu.rg, 6 persona me nga 20 vjet, njëri nga të akuzuarit u dën.ua me 18 vjet, dy me nga 14 vjet dhe dy pjesëtarë tjerë me nga 13 vjet. Pas dëgjimit të palës mbrojtëse dhe të prokurorisë, Këshilli Gjyqësorë i Apelit pritet të marr vendimin./alsat/