Besimi: Zhvillim dhe integrim më i shpejtë i rajonit përmes shteteve pa dogana dhe pa tarifa

Shpërndaje

Në një rajon me 80 milion banorë, duhet të flasim për ndërtimin e së ardhmes tonë së bashku. Konkurrenca rajonale do të forcojë qëndrueshmërinë e rajonit dhe do të sjellë prosperitet për qytetarët tanë. Krijimi i një tregu të përbashkët të punës do të sjellë të ardhme të begatë për ekonomitë dhe në të njëjtën kohë t’i përgatisë ato për hyrjen në një treg mjaft konkurrues evropian dhe global.

Kjo u deklarua nga zëvendëskryeministri për Çështjet Ekonomike Fatmir Bytyqi në sesionin mbi ekonominë dhe biznesin me titull “Në rrugën drejt ndërlidhjes më të mirë dhe rajonit të integruar – Cili është rreziku? Si të shkojmë atje?” në kuadër të Konferencës së Parë Ndërkombëtare të “Forumit të Prespës për Dialog” në Ohër.

Ministri i Financave Fatmir Besimi gjithashtu foli në forum, duke iu referuar ndikimit të pandemisë së Kovid-19, e cila sipas tij kishte efekte pozitive në ndërtimin e ndërgjegjësimit në nivel kombëtar dhe rajonal se trajtimi i tij kërkon një përgjigje të përbashkët globale.

“Edhe pse kishte vonesë të vogël, ne i dhamë një përgjigje relativisht të mirë Kovid-19, kjo ishte për shkak se të gjitha organizatat ndërkombëtare ishin të përgjegjshme, bashkëpunuan dhe politikat e zbatuara ishin të përbashkëta. Kjo është forca e komunitetit dhe kjo është ajo që ne presim nga kjo konferencë, shkëmbimi i pikëpamjeve dhe pikëpamjeve për të ardhmen, si të shkojmë atje. Rruga për atje çon përmes bashkëpunimit të zgjeruar dhe rrjedhës së lire”, tha Besimi.

Majlinda Bregu, sekretare e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC), filloi fjalimin duke përshëndetur heqjen e roamingut për thirrjet telefonike, mesazhet me tekst dhe internetin midis Maqedonisë së Veriut, Serbisë, Malit të Zi, Shqipërisë, Kosovës dhe Bosnjës, Hercegovinës. Ajo iu referua formimit të një tregu të përbashkët rajonal bazuar në modelin e tregut të BE-së bazuar në katër liritë themelore (kapitali, mallrat, shërbimet dhe paratë), agjenda digjitale si dhe Agjenda e Gjelbër dhe proceset e ekonomisë së gjelbër që duhet të mbështeten nga IPA 3.

Në sesionin në kontekstin e përfitimeve për sektorin e biznesit nga bashkëpunimi i forcuar rajonal, Antoni Peshev theksoi bashkëpunimin e Odës për të cilin tha se kontribuoi në zhvillimin dhe integrimin më të shpejtë të rajonit, duke ndërtuar bazat për vendet pa dogana dhe pa tarifa. Si ilustrim, ai theksoi se në periudhën 2014-2019, BPV-ja rajonale u rrit për 22,8 për qind në 1,7 miliard në vitin 2019, investimi i përgjithshëm u rrit në 35 miliard euro, ndërsa BPV-ja për kokë banori u rrit me 31 për qind, por prapë, thotë ai, është shumë më e ulët se mesatarja e BE-së.

“Shpresoj që qeveritë dhe autoritetet politike të njohin rëndësinë e bashkëpunimit rajonal dhe bashkimin e të gjithë rajonit duke krijuar një rajon pa kufij dhe pa konflikte. Kjo është mënyra e vetme në të cilën kjo pjesë de facto gjeografike e Evropës do të bëhet një pjesë e vërtetë e BE”, tha Peshev.

Metju Palmer, zëvendësndihmës Sekretari Shtetëror i SHBA-së, poashtu iu drejtua panelit të biznesit.

Konferenca ndërkombëtare “Ballkani Perëndimor: pjesa që mungon që Evropa të jetë e plotë” mbahet sot dhe nesër në Ohër dhe Oteshevë me pjesëmarrjen e rreth 300 pjesëmarrësve, përfaqësues të lartë të brendshëm, por edhe përfaqësues të lartë të Evropës dhe SHBA-së, përfshirë kryeministra, ministra, presidentë, ministra, sekretarë të përgjithshëm të organizatave ndërkombëtare, eurodeputetë, përfaqësues të shoqërisë civile.