Baykar-i turk prezanton dronin me ulje vertikale në TEKNOFEST

Shpërndaje

Kompania kryesore turke e mbrojtjes Baykar zbuloi dronin me ngritje dhe ulje vertikale në ngjarjen më të madhe të teknologjisë dhe aviacionit të vendit TEKNOFEST, raporton Anadolu Agency (AA).

“Droni i ri nuk ka nevojë për një pistë uljeje, mund të ngrihet nga disa vende të ndryshme, përfshirë platformat detare ose të lëvizshme”, tha për AA, Burak Ozbek, inxhinieri i projektimit të mjeteve ajrore në kompani.

Ai theksoi se droni ngrihet duke përdorur katër motorët e tij elektrikë, pastaj fluturon me motorin e tij me djegie të brendshme.

Falë sistemit të tij motorik hibrid, droni mund të fluturojë deri në 12 orë, tha inxhinieri, duke shtuar se motori i tij gjithashtu mund të mbushë baterinë e automjetit.

Pesha e saj e ngritjes është 50 kilogramë dhe mund të mbajë 5 kilogramë ngarkesa të dobishme, të tilla si kamera termike, përcaktues lazeri ose njehsor distancash, tha Ozbek.

Droni, hapësira e krahëve të të cilit është pesë metra, mund të ngrihet nga një zonë 20×20 metra, nënvizoi ai.

“Lartësia e tij operacionale është 2.743 metra, por mund të fluturojë deri në 4.572 metra”, tha ai, duke shtuar se shpejtësia e tij e fluturimit arrin rreth 40-50 nyje.

– Motori vendor

Mjeti pa pilot është një dron vëzhgues ndërsa Baykar punon me partnerë vendas dhe të huaj për sistemet e instaluara në të, tha ai.

Baykar tha se droni i testuar është i pajisur me një motor të prodhuar nga prodhuesi turk i motorëve Erin Motors.

Ky motor ka injeksion elektronik të karburantit dhe është shumë më i besueshëm, tha ai duke shtuar se ka vetëm disa dronë të ngjashme në botë.

Teknologjia e dronit është në përpjesëtim të drejtë me teknologjinë e baterisë, theksoi ai dhe tha se versionet e saj të reja mund të kenë kapacitet më të lartë për mbajtjen e municionit.

Duke theksuar se avionika, sistemet elektronike dhe programet kompjuterike në këtë UAV janë dëshmuar në UArakt Bayraktar TB2 dhe Akinci më parë, ai tha se Baykar përdor të njëjtat sisteme për të gjitha automjetet e tij.

Ozbek tha se testet e automjetit do të përfundojnë së shpejti ndërsa fazat e prodhimit dhe dorëzimit në masë të tij do të fillojnë në vitin 2022.