Si të dalloni frutat dhe perimet plot me kimikate?

Shpërndaje

Me një test shumë të thjeshtë mund të dalloni nëse frutat dhe perimet që keni blerë janë plot me kimikate apo janë të shëndetshme për t’u ngrënë.

Për të ruajtur frutat dhe perimet gjatë dimrit, veçanërisht mollët, ato shpesh trajtohen me kimikate të ndryshme që mund të jenë të rrezikshme për shëndetin. Dhe a është e sigurt të hani fruta të tilla së bashku me lëvozhgën?

Pranvera ka nisur zyrtarisht dhe oferta në markete përfshin fruta dhe perime që janë ruajtur gjatë gjithë dimrit. Për të qëndruar sa më gjatë, mollët trajtohen me dyll, glicerinë, parafinë, klorur kalciumi dhe më e rrezikshmja nga të gjitha këto është ajo e prerë. Për shkak se, në fakt, ky është një produkt i përpunuar nga rafinimi i naftës, ka tendencë të jetë kancerogjen.

Shumë ekspertë kanë folur se si të mbroheni nga helmimi nga mollët dhe frutat e tjera të spërkatura dhe hapi i parë është larja e tyre në ujë të ngrohtë, ku mund të shtoni edhe sodë buke.

Cilat janë më të sigurta?
Nëse blini produkte “shtëpiake” nga shitës të dëshmuar në treg dhe e dini që nuk përdorin kimikate, thjesht mund të lani koren nga papastërtia dhe pluhuri i grumbulluar. Nëse i blini në dyqan, kur vërtet nuk e dini nëse trajtohen me kimikate, rekomandohet në çdo rast që të zhvishet lëvorja.

Pasojat e konsumimit të ushqimeve të mbushura me kimikate mund të jenë shumë të rrezikshme dhe të çojnë në helmime të rënda. Megjithatë, ky problem ka një anë tjetër. Nëse e qërojmë mollën, atëherë po hedhim burimin kryesor të vitaminave A dhe C, kalciumin, fosforin dhe hekurin, si dhe antioksidantë të dobishëm.

Ka disa truke për të përcaktuar se sa toksike janë perimet ose frutat. Për shembull, kur prisni një mollë, nëse shihni se ajo errësohet shpejt, mund ta hani me siguri me lëvozhgën. Karcitina në kombinim me vitaminën C parandalon radikalet e lira që të dëmtojnë trupin.

Lëvozhgë e dobishme dhe fruta dhe perime të tjera
Vitaminat C dhe P dhe një sasi e madhe pektine ruhen në lëvozhgën e limonit. Megjithatë, këto ushqime mund të trajtohen edhe me kimikate për të zgjatur jetëgjatësinë e tyre, ndaj duhen larë shumë mirë përpara se të zhvishen. Uji i nxehtë, soda e bukës dhe detergjenti do të ndihmojnë.

Si e dini nëse trangujt dhe domatet janë spërkatur?
Për të përcaktuar nëse perimet kanë pesticide, copëtoni trangullin (kastravecin) dhe domaten për të parë se si është brenda. Zakonisht trangujtt dhe domatet me toksina kanë vija të verdha, me një pjesë të verdhë në qendër.