Astronauti i dytë turk do të kryejë fluturimin suborbital më 8 qershor

Shpërndaje

Ministri i Industrisë dhe Teknologjisë së Türkiyes, Mehmet Fatih Kacır deklaroi se fluturimi kërkimor suborbital i astronautit të dytë turk, Tuva Cihangir Atasever do të bëhet më 8 qershor nga objektet e Portit Hapësinor të Virgin Galactic në New Mexico të SHBA-së, raporton Anadolu.

Kacır mbajti një konferencë për media me astronautët turq Alper Gezeravcı dhe Atasever në ministri, të titulluar “Fluturimi Kërkimor Suborbital i Misionit Turk të Shkencës Hapësinore”.

Ai tha se kanë hapur një faqe të re në udhëtimin hapësinor të vendit me “Misionin e Astronautit dhe Shkencës Turke”. “Në 22 vitet e fundit, nën udhëheqjen e presidentit tonë, ne kemi forcuar infrastrukturën tonë të kërkimit dhe zhvillimit dhe inovacionit duke bërë investimin më të madh në burimet tona njerëzore. Duke u fokusuar në ndryshimet e paradigmës në teknologji, ne kemi rritur aftësitë tona të kërkimit, zhvillimit dhe prodhimit. Kemi arritur përfitime të përhershme shekullore në shumë fusha. Me ekosistemin teknologjik që kemi ndërtuar, ne jemi të gatshëm të përfitojmë nga mundësitë e pakufizuara që ofron hapësira”, tha Kacır.

Sipas tij, Türkiye tani është një vend që mund të zhvillojë, prodhojë dhe testojë satelitin e vet. Kacır shtoi se me satelitin İMECE, i cili ka përfunduar vitin e parë, mund të merren imazhe nga e gjithë bota pa asnjë kufizim.

Duke kujtuar se ata do të dërgojnë satelitin lokal dhe kombëtar të komunikimit TÜRKSAT-6A në hapësirë ​​më 8 korrikut, Kacır tha: “Me TÜRKSAT-6A ne do të jemi një nga 11 vendet që kanë aftësinë për të zhvilluar dhe prodhuar satelitë komunikimi”.

Kacır tha se teknologjitë hapësinore nuk kufizohen vetëm në satelitët dhe deklaroi se ata shpallën Programin Kombëtar të Hapësirës për të mbrojtur të drejtat dhe interesat e vendit në hapësirë ​​dhe për t’u bërë një lojtar i rëndësishëm në garën globale të hapësirës.

“Misioni hapësinor ishte fillim i ri për Türkiyen, e cila po shkon drejt shndërrimit në një shoqëri shkencore”, tha ai.

– “Atasever nuk do të krijojë asnjë kosto shtesë”

Kacır deklaroi se eksperimentet që Atasever do të kryejë në disiplina të ndryshme do të japin përfitime të konsiderueshme për kërkimin e kryer nga shkencëtarët.

Duke kujtuar se të dy astronautët morën trajnimin bazë të astronautëve, procedurat e jetës dhe sigurisë, përdorimin e modulit dhe pajisjeve eksperimentale dhe trajnimin e mbijetesës të dhënë nga Axiom Space, Space X dhe NASA.

– “Ekipi i misionit Axiom-3 do të takohet në vendin tonë”

Kacır tha se ata vazhdojnë të punojnë me përpikëri për të siguruar që çdo investim dhe projekt që ata zbatojnë të sigurojë nivelin më të lartë të përfitimit për vendin dhe qytetarët e tij.

Ai potencoi se do të vazhdojnë punën e tyre drejt objektivave brenda Programit Kombëtar të Hapësirës pas fluturimit kërkimor suborbital. “Simboli i paqes dhe fryma e bashkëpunimit është në hapësirë ​​dhe ne do të vazhdojmë bashkëpunimin tonë ndërkombëtar në periudhën e ardhshme. Si reflektim i bashkëpunimit ndërkombëtar, ekipi i misionit Axiom-3 do të takohet në vendin tonë në fillim të qershorit. Ai do të ndajë përvojat në fushën e hapësirës dhe projektet për të ardhmen me të rinjtë tanë në universitetet tona”, tha Kacır.

Kacır tha se në kuadër të programit, ata do të krijojnë një zonë të zhvillimit të teknologjisë hapësinore në Ankara dhe do të zhvillojnë industrinë hapësinore dhe se do të marrin një pjesë më të madhe nga ekonomia globale hapësinore, e cila vlerësohet të arrijë në 1.8 trilion dollarë në vit në vitin 2035.

Duke theksuar se ata do të vazhdojnë aksesin e tyre të pavarur në programin hapësinor, Kacır tha: “Ne do të vazhdojmë projektet tona për zhvillimin e raketave lëshuese dhe krijimin e një porti kozmik me bashkëpunim ndërkombëtar deri në vitin 2030. Në këtë proces, do të realizojmë Programin tonë Hënor. Ne do të arrijmë në Hënë me një anije kozmike të projektuar dhe prodhuar nga vetë inxhinierët dhe shkencëtarët tanë, me një sistem shtytës të zhvilluar me burime kombëtare”.

“Ne do të kemi mundësinë të përdorim teknologjitë inovative që kemi zhvilluar në kushte të vështira hapësinore dhe t’i komercializojmë ato në të ardhmen. Me përfundimin e Projektit të Observatorit të Anadollit Lindor, të cilin po e krijojmë për vëzhgime të avancuara të hapësirës nën ombrellën e Observatorëve Kombëtarë Turk, do të kemi teleskopin më të avancuar në rajonin tonë”, tha Kacır duke shtuar:

“Do të përfshihemi në bashkëpunime të reja ndërkombëtare në programet e kërkimit të hapësirës me njerëz dhe do të përpiqemi të sigurojmë që industria turke të marrë rol në projekte të tilla si rinovimi i Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës”.

Kacır shpjegoi se ata do të vazhdojnë të organizojnë TEKNOFEST-in, festivalin më të madh në botë të aviacionit, hapësirës dhe teknologjisë dhe se do të vazhdojnë të rrisin interesin social për hapësirën duke forcuar burimet njerëzore në shkencën dhe teknologjinë hapësinore me gara raketash dhe satelitore, arsim dhe programet mbështetëse sipërmarrëse.