Shpërthen skandali në shëndetësinë sllovene, shkak korrupsioni

Shpërndaje

Një prokurori e posaçme e shtetit ka nxjerrë aktakuza kundër 15 njerëzve dhe një kompanie për korrupsion në kujdesin shëndetësor.

Media sllovene e përshkruan këtë si skandalin më të madh të korrupsionit në Slloveni.

Sipas agjencisë së lajmeve kroate HINA, tetë të pandehur janë në mesin e të akuzuarve, disa anëtarë të familjeve të tyre dhe përfaqësues të kompanive farmaceutike.

Prokuroria dyshon se të paktën pesë të akuzuar kanë marrë shuma të mëdha parash si ryshfet, dhe individët arrijnë në mbi 100,000 euro.

Hetimi filloi në vitin 2013, kur ari i fshehur dhe paratë u gjetën në disa bastisje në shtëpi, në rajonet e Lubjanës, Celes, Mariborit, Kopri dhe Novo Mestos.

Sipas portalit “Slovenske novice”, prodhuesit e pajisjeve mjekësore, si dhe ndërmjetësit e tyre, kishin “ndërtuar” çmimin e produkteve për komisione të veçanta që përfaqësonin midis 5 dhe 20 për qind të çmimit total të produktit.