Tusk në takim me Pendarovskin: Jo të gjitha vendet duan të hapin negociatat

Shpërndaje

Presidenti i Këshillit Evropian të BE-së, Donald Tusk, priti sot në një takim zyrtar, Presidentin e Maqedonisë së Veriut, Stevo Pendarovski. Tusk u përqendruar tek përparimi që kishte bërë Maqedonia e Veriu, sidomos marrëveshja me Greqinë. Por nga ana tjetër, Tusk theksoi edhe skepticizmin që kanë disa vende për hapjen e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Tusk u shpreh se, disa vende të BE-së janë kundër hapjes së negociatave. Pra pyetja, sipas Tusk, qëndron në faktin se kur do të hapen negociatat dhe jo nëse.

Fjala e plotë e Donald Tusk:

Fjala e Presidentit Donald Tusk pas takimit me Presidentin e Maqedonisë Veriore, Stevo Pendarovski.

Zotëri, është kënaqësi t’ju uroj mirëseardhjen në Bruksel në vizitën tuaj të parë zyrtare jashtë vendit. Të dy zgjedhjet tuaja të fundit dhe udhëtimi juaj në Bruksel janë shumë simbolike dhe një burim shprese për vendin tuaj dhe rajonin tuaj. Së pari, fitorja juaj e padiskutueshme zgjedhore tregon besimin e ri midis qytetarëve dhe forcave politike në procesin demokratik dhe krijon një bazë solide për stabilitetin institucional. Së dyti, zgjedhjet konfirmuan orientimin euro-atlantik të vendit tuaj. Së treti, zgjedhjet tuaja u kthyen në një referendum mbi pajtimin ndër-etnik dhe përmirësimin e marrëdhënieve me fqinjët. Dhe e kaloi me sukses këtë provim. Marrëveshjet që vendi juaj ka arritur me Bullgarinë dhe Greqinë nuk janë gjë tjetër veçse historike dhe janë shembuj për t’u ndjekur nga rajoni juaj dhe më gjerë. Gjatë dy viteve të fundit, vendi juaj ka dhënë të gjitha sinjalet e duhura politike që BE priste nga kandidatët. Dhe me të vërtetë, hapja e bisedimeve të pranimit ishte në qendër të diskutimeve tona sot. Për të mbajtur në përputhje me rolin tim si President i Këshillit Evropian, nuk dua të paragjykoj vendimet e BE-së. Ju keni bërë gjithçka që pritej prej jush. Por dua të jem i sinqertë me ju: jo të gjitha shtetet anëtare janë të gatshme të marrin vendimin për hapjen e negociatave në ditët në vijim. Unë personalisht besoj se mund të ketë vetëm një vendim: të nisin negociatat në përputhje me rekomandimet e Komisionit Evropian, si me Maqedoninë e Veriut dhe me Shqipërinë. Pyetja sot është, jo nëse, por kur. Nëse jam pak i kujdesshëm, është sepse e di se ndonjëherë, arritja e konsensusit midis 28 shteteve anëtare merr më shumë kohë sesa do të doja. Por nuk ka asnjë dyshim se vendi i juaj dhe i gjithë rajoni është në BE. Faleminderit.