Një ekspert pohon: Këto pesë punë së shpejti mund të zëvendësohen nga inteligjenca artificiale

Shpërndaje

Eksperti i njohur i inteligjencës artificiale Mark Minevich, i cili sapo ka botuar një libër të ri mbi këtë temë të quajtur Planeti ynë i mundësuar nga inteligjenca artificiale, pajtohet me këto parashikime. Ai shpjegoi se ai beson se robotët së shpejti do të marrin përsipër pesë vende pune.

Cilat janë punët më të kërcënuara?
“Punët që besoj se rrezikohen të zëvendësohen nga AI në vitet e ardhshme janë arkëtarët, telemarketistët, shoferët e kamionëve, kontabilistët, kontabilistët dhe radiologët”, pohon ai.

Ai shpjegon se si arkëtarët që punojnë në supermarkete dhe qendra tregtare janë të cenueshëm pasi kompani si Amazon investojnë në dyqane të automatizuara.

“Telemarketingu është i pjekur për ndryshim përmes AI bisedore dhe chatbots që mund të jenë bindës,” përfundoi ai. Ai beson gjithashtu se shoferët e kamionëve i pret një ndryshim i madh: “Shoferët e kamionëve do të përballen me një trazirë të madhe me rritjen e automjeteve autonome, të cilat do të kërcënojnë miliona vende pune në mbarë botën”.

Duke vazhduar të shpjegojë pse puna e kontabilistit mund të zbehet, Minewicz tha: “Roli i kontabilitetit dhe kontabilitetit përbëhet nga detyra të përsëritura të të dhënave që së shpejti do të përpunohen nga algoritmet.”

Inovatori gjithashtu beson se punët si radiologjia mund të zëvendësohen së shpejti nga inteligjenca artificiale: “Edhe punët e specializuara si radiologjia mund të zëvendësohen nga inteligjenca artificiale, me algoritme të të mësuarit të thellë që tashmë përputhen ose tejkalojnë performancën njerëzore”.

Gjërat që inteligjenca artificiale do ta ketë më të vështirë t’i përsërisë
Minewicz shpjegon se si njerëzit duhet të përqendrohen në zhvillimin e aftësive krijuese, gjë që do të jetë më e vështira për t’u përsëritur nga AI: “Për të mos u zëvendësuar nga AI, është thelbësore që njerëzit të përqendrohen në zhvillimin e aftësive tona më të natyrshme – kreativitetin, inteligjencën emocionale, fleksibilitetin. dhe të menduarit strategjik”.

“Punët që përfshijnë gjenerimin e ideve, ndërveprimin me njerëzit dhe marrjen e vendimeve komplekse do të jenë më të vështirat për t’u përsëritur për AI,” përfundoi ai.