Sa panele diellore i nevojiten një familjeje mesatare?

Shpërndaje

Një nga pyetjet më të zakonshme që njerëzit që duan të vendosin panele diellore në shtëpitë e tyre i bëjnë vetes është se sa panele nevojiten për të gjithë familjen. “Solar Energy” llogarit sa panele diellore nevojiten për të furnizuar një shtëpi mesatare me një ngrohës uji, sobë elektrike, frigorifer, lavatriçe, TV, kompjuter, një duzinë dritash etj.

Konsumatorët më të mëdhenj të energjisë elektrike në shtëpi janë konsumatorët termik, pra ngrohësi i ujit dhe shporta elektrike, pasuar nga lavatriçe dhe frigorifer. Nga ana tjetër, televizori, kompjuterët dhe karikuesit e telefonave konsumojnë më pak energji elektrike.

Nëse dëshironi të shihni se sa energji elektrike konsumojnë pajisjet tuaja, mund ta gjeni nga etiketa në pjesën e pasme të pajisjes. Sipas klasave, pajisjet me shenjën A+++ janë më efikaset në energji dhe përdorin më pak energji elektrike, të ndjekura nga pajisjet e klasave A++, A+, A, B, C etj.

Kur instaloni një sistem fotovoltaik të pavarur, do të thotë që nuk jeni të varur nga rrjeti dhe mund të konsumoni vetëm aq energji elektrike sa prodhoni. Llogaritja e energjisë elektrike të kërkuar bëhet duke shumëzuar fuqinë e çdo pajisjeje me numrin e orëve të punës gjatë ditës. Në fund mblidhen shumat për të gjitha pajisjet dhe merren nevojat e familjes për energji elektrike.

Për shembull, një ngrohës uji me fuqi 2000 vat që ndizet për 3 orë në ditë konsumon 6000 vat/orë energji elektrike në ditë.

Sipas të dhënave mesatare të energjisë elektrike të konsumuar nga këto pajisje, për familjet merren 12750 vat/orë ose 12,75 kilovat/orë në ditë.

Një panel diellor mesatar funksionon mesatarisht 4-5 orë në ditë dhe prodhon 1,125 kilovat-orë energji. Kjo do të thotë se një familje mesatare ka nevojë për 12 panele diellore.

Përveç paneleve diellore, kërkohen edhe bateri diellore dhe një inverter.