Kosovarja bën kërdi në Zvicër, shtiret si mjeke dhe u merr pacientëve mijëra franga

Shpërndaje

Një mjeke e rreme nga kantoni i Schaffhausen ia ka marrë nga xhepi mbi 200.000 franga Georg G. Por ai nuk është vik.tima e vetme.

Në mantelin e saj të bardhë dhe me një stetoskop rreth qafës, Imera I.*, 36 vjeçare shfaqet në llogarinë e saj në Facebook. Një tjetër foto tregon zeshkanen e bukur me prejardhje nga Kosova para një kabineti me ilaçe.

Në një foto ajo paraqet një raft plot me libra mjekësorë të kirurgjisë, anatomisë, gjinekologjisë dhe ambulancës. Një portal shqiptar i lajmeve i dedikoi gjithashtu një portret “doktoreshës I”.

Por Imera I. nuk është një mjeke e vërtetë. Përkundrazi, ajo thuhet se ka mashtruar disa fqinjë dhe të njohur tjerë duke u paraqitur si një mjeke që ka nevojë për para, raporton “20 minuten”, përcjell Insajderi.

Paratë në mëngjes

Një nga viktimat është fqinji i saj, Georg G.*, të cilit Imera ia ka marrë 212 mijë franga. Në mars 2019, ai e denoncoi në policinë e Schaffhausenit Imeran për mashtrim komercial dhe falsifikim dokumentesh. Policia nuk ka komentuar rastin për shkak të hetimeve. Për Imera I. aplikohet prezumimi i pafajësisë.

Gjithçka filloi në dhjetor të vitit 2017. Georg G. dhe gruaja e tij Felicia G* kishin një marrëdhënie fqinjësore me Imera I. “Ne shpesh kemi bërë ‘grill’ së bashku”, thotë G. Imera i kishte rënë ziles së tyre në një mëngjes. “Gruaja ime dhe unë vetëm po qëndronim ulur në mëngjes, kur ajo kërkoi urgjentisht 40 mijë franga”, thotë G. “Ajo tha se do të humbiste pacientët e saj nëse nuk do t’ia jepnim paratë”, thotë G.

Të nesërmen çifti vendosi ta ndihmonte fqinjen e tyre. “Imera kërkoi paratë në dorë, të cilat ia dhash, 40 mijë euro”, tha Georg G. Ai dhe bashkëshortja e tij nuk kishin dyshuar kurrë se Imera do t’ia kthente atyre borxhin brenda një kohe të shkurtër. “Ajo ishte mjeke, është parë shpesh me qese mjekësore, dhe ajo mund të krijojë pasuri”. Ata kanë treguar se ‘mjekja’ fitonte 30 mijë franga në muaj dhe prandaj mund t’i bënte lehtë paratë për ta kthyer borxhin deri në fund të marsit”, thotë George G.

Kjo është arsyeja pse Georg G. ia dha kaq shumë para kosovares

Imera I. ua dëshmoi atyre ‘kredibilitetin’ e saj me dokumente të rreme:
Kontratat e blerjes: Imera I. pretendoi se kishte shitur një pronë të trashëguar me vlerë 2.8 milionë euro tek Herbert Stocker, drejtori i Bankës Reiffeisen, siç pretendonte ajo.

Por kontrata e blerjes doli të jetë e falsifikuar: Reiffeisen nuk e njihte Gerbert Stockerin.
Përveç kësaj, vepra e dyshimtë për blerjen e një prone në Kosovë me vlerë 250 mijë euro sipas kryetarit të Prishtinës ishte gjithashtu falsifikim. Doktoratura: Një dokument i Fakultetit të Mjekësisë të Universitetit të Cyrihut

Doktoratura: Një dokument i Fakultetit të Mjekësisë të Universitetit të Cyrihut tregon se Imera I është doktorante e mjekësisë. Por Universiteti i Cyrihut konfirmon se diploma është falsifikuar.

Imera u kërkon pacientëve para

Imera I. ka lëshuar një tezë në temën e doktoraturës. Autori i vërtetë i saj ishte Klaus M.*. Kjo konfirmon se Imera I vitin e kaluar ka bërë praktikë në komunitetin e Cyrihyt për disa ditë. “Ajo pretendon të ketë studiuar mjekësinë dhe t’i vazhdonte studimet e saj pas pushimit të lehonisë”, kujton M. Papiere, i cili do ta provonte këtë gjë. Kosovarja nuk kishte paraqitur asnjë provim.

Por pastaj erdhën informacione se Imera I. u kishte kërkuar para pacientëve. Pas kësaj ndodhi edhe tri herë të tjera, derisa M. Papiere e largoi atë nga praktika. Ajo donte para edhe nga ai. “Gruaja pretendonte se do të vepronte ndryshe”. M. Papiere megjithat nuk ia dha asaj asnjë cent.

Një nga pacientët të cilët e kishin takuar ‘doktoreshën’ gjatë praktikës, është edhe 81 vjeçari Ronald K.*. Ai thotë se Imera I. i erdhi në shtëpi për t’i kërkuar para. “Imera I. pretendoi se nëse nuk ia jap paratë, ajo do të shkonte në bu.rg”. Kështu që ai ia dha asaj 16 mijë franga.

Certifikata e përshtatshmërisë: Një vërtetim nga Universiteti i Cyrihut konfirmon se në vitin 2000, Imera është pranuar në fakultetin për studimin e mjekësisë humane. Universiteti i Cyrihut konfirmon se ky dokument është gjithashtu i falsifikuar. Përveç kësaj, ajo kurrë nuk kishte qenë e regjistruar në Universitetin e Cyrihut.

Kontrata e punësimit, skemat e pagave, orari i zhvendosjes: Një kontratë e rreme e punës midis Imerës I dhe spitaleve në Schaffhausen e përcakton atë si mjeke. Ka madje dëshmi për paga të rreme, sipas të cilave, Imera është paguar 14.701.70 franga në muaj. Në një plan të ndryshimit të spitaleve në Schaffhausen, ‘doktoresha Imera’ ka regjistruar kohën e tyre të zjvendosjes. Të gjitha dokumentet janë të rreme, siç u konfirmua në një e-mail të një shefi të spitalit të BNJ të viktimës. Spitali nuk ka dashur ta komentojë rastin.

Regjistrimi si mjeke: Në Teramed, platformën e bashkësisë për asistentë mjekësorë dhe mjekë, ajo regjistrohej si “Dr. med.”

Georg G. tregon për tronditjen kur e kuptoi mashtrimin.

Pretendime të mëtejshme monetare

Georg G. është duke pritut paratë e tij edhe sot. Në vend që të shlyente një borxh, mjekja e mbështolli atë pa pushim për pagesa të mëtejshme. Për shembull, ajo pretendonte se kolegu i saj, Klaus M., me të cilin ajo kryente praktikën, nuk mund të paguante pagat dhe vazhdimisht t’i largonte ato. Gjithashtu, ajo thuhet se u ‘masa.krua’ masivisht nga kosovarët për shkak të borxheve të ish burrit të saj në lojëra të fatit. “Ajo tha se këta njerëz do t’i shkonin pas vajzës së saj dhe familjes”, thotë G. Imera I, gjithashtu u ankua për një noter që gjoja kishte përvetësuar para nga shitja e një shtëpie në Kosovë.

Deri në fund të 2018-ës, përveç 40 mijë frangave, Imera kishte grumbulluar edhe një mal me para të marra borxh prej 170 mijë frangash.

“Ajo kërkoi një kredi të dyshimtë, të fundit çdo herë sipas saj, përpara se të përfundonte me kthimin e borxhit”, thotë Georg G, i cili vet ishte dukshën në vështirësi financiare. Gruaja e tij, Felicia nuk e kishte mbështetur bashkëshortin që t’i japë para borxh kosovares. Georg G thotë se Imera u përpoq që ta mashtronte atë përmes bukurisë. Përveç kësaj, ajo kishte bërë presion mbi të. “Unë kurrë nuk kam pasur marrëdhënie me të. Por ajo më kërcënoi se do t’u tregonte fëmijëve të mi se kisha një marrëdhënie me të nëse nuk do ta ndihmoja”.

Në nëntor 2018, Georg G. i kishte thënë Imerës se megjithatë ajo tash duhej t’ia kthente borxhin. Por sipas G. ajo tashmë kishte një justifikim të radhës, se llogaria e saj bankare ishte bllokuar papritmas.

Më 8 mars, G. e denoncoi në Polici kosovaren.

Mjekja e dyshimtë thuhet se e ka mashtruar të paktën edhe pesë persona tjerë, duke përfshirë edhe pacientët, të cilëve u kishte marrë shuma të mëdha parash. Disa prej tyre për “20 minuten” përmes telefonit konfirmuan se Imera u kishte marrë para borxh. Por ata nuk donin të tregonin detaje të mëtejshme.

“Ishim të gjithë idiotë, të verbër në të dy sytë”

Edhe ish i dashuri i saj, Arian K.*, thuhet se e ka mashtruar mjeken. Në vitin 2015, ai u takua me Imera I. ndërsa punonte në një qendër azili. Ajo pretendonte se ishte mjek atje, por në fakt ishte një punonjës i thjeshtë. Ata ishin në një lidhje. Më vonë, ai gjithashtu e çoi Imerën në vendin e tij të supozuar të punës, në spitalet e Schaffhausen. “Ne ishim të gjithë idiotë, të verbër në të dy sytë”. Arian K* nuk e kuptoi se për kë bëhet fjalë, derisa Georg G. i kishte treguar atij se si ishte mashtruar nga Imera. Aty kuproi se bëhej fjalë për ish partneren e saj mashtruese. “Ajo mund të manipulojë mirë, i ka falsifikuar të gjitha dokumentet. Ajo luajti rolin e doktoreshës hollywoodiane.”

Edhe ish-të dashurin e saj Arian K. * thuhet se e ka mashtruar atë. Në vitin 2015, ai u takua me Imera I. ndërsa punonte në një qendër azili. Ajo pretendonte të ishte një mjek atje, por ishte një punonjës normal, kështu që K. Ata kishin një marrëdhënie. Më vonë ai gjithashtu e çoi në vendin e saj të supozuar të punës, spitalet Schaffhausen. “Ne ishim të gjithë idiotë, të verbër në të dy sytë”. Kjo nuk ishte derisa Georg G. i kishte treguar atij se si ishte rrëmbyer që ai e kuptoi se ish partneri i tij ishte një mashtrues. “Ajo mund të manipulojë mirë, falsifikuar të gjitha dokumentet. Ajo luajti rolin e doktorit hollywoodian.”

Për pretendimet e bëra nga Georg G. aktualisht janë duke u hetuar nga autoritetet kriminale. Për Imera I. është aplikuar prezumimi i pafajësisë.